Wg światowej klasy naukowca, mikrobiologa dr Roberta Younga, jest tylko jedna choroba: zakwaszenie. Powodem jest złe odżywianie – nadmierne konsumowanie mięsa, białego pieczywa, białego ryżu, cukru, słodyczy, nabiału, kwaśnych napojów, np. coca – coli, kawy, piwa, palenie tytoniu, nadmierny stres i zbyt małe spożywanie warzyw oraz owoców. Skutkiem zakwaszenia są otyłość, dysfunkcje i choroby, np. alergia, nowotwory, osłabienie systemu odpornościowego, zmęczenie, inwazja pasożytów w organizmie, niedobór substancji odżywczych.

Krew człowieka ma odczyn pH około 7,35 – lekko zasadowy. Spadek pH do poziomu 7 grozi śmiercią. Organizm zrobi wszystko, aby utrzymać tę wartość. Dlatego wykształcił mechanizmy zapobiegające temu. To jednak wymaga dużego wydatku energetycznego. Ciekawą sprawą jest to, że ból w ludzkim ciele zawsze jest połączony z kwasem. Tak naprawdę to nie możesz mieć bólu bez kwasu i kwasu bez bólu. Taka jest ludzka biochemia.” – twierdzi Robert Young.

Z badań wynika, że współczesny człowiek przyjmuje 20% substancji alkalizujących i 80% kwaśnych. Aby zachowana została równowaga kwasowo – zasadowa, stosunek ten powinien być odwrotny!

 

Ojczyzną badań nad kwasowością wody i jej wpływem na zdrowie jest Japonia. To tam podjęto badania nad długowiecznością niektórych plemion żyjących z dala od cywilizacji. Badania nad plemieniem Hunzów, którego typowy członek przeżywa ponad 100 lat wykazały, że istotnym czynnikiem wpływającym na ich zdrowie są substancje alkalizujące zawarte w wodzie spływającej z himalajskich lodowców. Tematem tym zajęli się japońscy badacze, którzy stworzyli pierwszy alkalizator wody (praca profesora Shirahata z Uniwersytetu Kioto oraz praca profesora Jeons Moo-shiks).

„Woda jest głównym czynnikiem kształtującym równowagę kwasowo – zasadową i to jej powinniśmy poświęcić największą uwagę kształtując równowagę naszego organizmu.” – Janusz Dąbrowski, ekspert w dziedzinie wody i jej wpływu na zdrowie oraz suplementacji w odżywianiu, autor książek m.in. „Sekrety wody” i serii „Barwy zdrowia”.

Wskaźnik pH (potentia Hydrogenii – potencjał wodorowy) określający zasadowość lub kwasowość danego środowiska, informuje o stężeniu jonów wodorowych w nim się znajdujących. W naszych filtrach zawarty jest bioceramiczny generator wodoru. Znajdują się w nim kulki ceramiczne, które działają na wodę jonizująco (w naturalny sposób, bez użycia prądu), w wyniku czego nasycona zostaje ona powstającym w tym procesie wodorem. Dzięki temu woda uzyskuje odczyn zasadowy, sprzyjający zdrowiu.